RSS

<-----Yang Terhangat----->

10 Rahsia Youtube Yang Anda Tidak Ketahui


youtube logo
Assalamu'alaikum dan salam sejahtera. Amri ingin berkongsi dengan kawan-kawan mengenai 10 Rahsia Youtube yang kita tidak ketahui. Sebenarnya, daripada 10 ni, no 9 tu je yang amri tahu.hehe.Amri rasakan perkara ini sangat-sangat;ah sesuai dikongsikan untuk tatapan dan kegunaan semua. Jadi,tanpa melengahkan masa, ketahuilah 10 rahsia youtube kat bawah ni ye :-)


1. Melihat High Quality Videos
Ada video-video yang boleh anda buka dengan versi high quality. Caranya iaitu dengan menambah beberapa tulisan ini di belakang link URL video yang anda buka:
* &fmt=18, untuk melihat versi stereo, resolusi 480 x 270.
* &fmt=22 untuk melihat versi stereo, resolusi 1280 x 720.
Setelah anda menambah salah satu kod di atas pada alamat URL video di browser anda kemudian menekan Enter atau Go, maka paparan video Youtube yang anda buka akan menjadi lebih lebar dengan kualiti yang lebih baik.

2. Embed High Quality Video di blog anda
Trick sebelumya berguna untuk melihat video yang high quality di Youtube. Semasa embed alias mencantumkan video kualiti bagus tersebut di blog anda, tambahkan kod berikut di akhir URL: &ap=%2526fmt%3D18 atau &ap=%2526fmt%3D22.

3. Skip Terus ke Bahagian yang Menarik
Semasa membuka sebuah video di Youtube, kita boleh langsung skip ke minit tertentu? Jadi misalnya ada sebuah video yang panjang, yang sebenarnya moment menariknya ada di minit 03:14, kita tidak perlu menunggu sampai videonya berputar hingga ke minit itu. Cukup tambahkan #t=03m14s di belakang URL, contoh: http://www.youtube.com/watch?v=YPQ_N4imYVE#t=03m14s

4. Sembunyikan Search Box
Semasa anda hover atau melayangkan pointer mouse anda di atas sebuah video Youtube yang di-embed dalam sebuah blog, biasanya akan muncul Search Box. Jika anda tidak ingin perkara terjadi, tambahkan &showsearch=0 di belakang URL yang anda embed.

5. Meng-embed Hanya Bahagian Tertentu dari Video
Anda boleh menambahkan &start=30 di akhir URL yang anda embed, supaya boleh terus skip ke saat ke-30.

6. Video yang di-Embed boleh Autoplay
Biasanya video yang di-embed berjalan semasa tombol Play-nya diklik. Tapi jika anda mahu video tersebut secara auto di halaman website tempat anda embeded video itu dibuka, tambahkan &auto*play=1 di akhir link URL video tersebut.

7. Membuat video yang di-Embed Berulang-ulang automatik
Tambahkan &loop=1 untuk membuat video yang anda embed automatik terus berulang alias looping.

8. Tidak Menunjukkan Related Videos
Jika anda meng-embed sebuah video Youtube di blog anda, biasanya muncul link atau gambar menuju ke video lain yang berkaitan. Jika anda tidak mahu itu terjadi, tambahkan &rel=0 di belakang URL video yang anda embed.

9. Download Video
Ada banyak cara untuk download video dari youtube,seperti dengan Keepvid.com. Namun trik ini boleh juga dicuba, semasa anda membuka link video tertentu, ganti saja perkataaan youtube.com di link anda dengan kickyoutube.com. anda akan automatik akan ke website kickyoutube di mana anda boleh download video tersebut dengan mudah.

10. Game Snake
Tahukah anda , kita boleh main game snakes semasa buffering video di youtube.
Begini caranya, semasa buffering video akan muncul satu bulatan yang bergerak melingkar ditengah tengah video. Itu sebenarnya ularnya.Klik mouse atas video dan tekan sahaja button arah panah atas pada keyboard. Kemudia ular tersebut boleh bergerak mengikut button yg anda tekan.



sumber
kelab-jutawan


Kongsi

16 komen:

Fendy said... [Reply]

wow..menarik utk dikongsi.......nice info..

LoveHijau said... [Reply]

Aku Tambah satu lagi bro, u tube nie kita boleh filter, untuk jadikan lebih selamat bauat anak- anak kecil, walaupun tak accurate 100% tapi bolehlah sekat dari unsur seks dan ganas, nak tau jom terjah
Bagaimana Nak Tapis Video U Tube Buat Anak Anda

amri lawak kelakar said... [Reply]

@Fendy silakan kongsi ye bro..info2 berguna cmni,mmg bgus kalau kita sebarkan.hehe

amri lawak kelakar said... [Reply]

@LoveHijau Bagus bro..kalau yg blum tahu tu,bolehla try ape yg bro Love Hijau bgtahu ni..

hana said... [Reply]

cume no 9 n 10 je saye tau..
huhu

amri lawak kelakar said... [Reply]

@hana

hebat r tu.saya tahu no 9 je.hehe

nang.it86 said... [Reply]

best broo....

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

ada yang tahu dan ada jugak yang xtau lagi..ehheh..tq info..

amri lawak kelakar said... [Reply]

@nang.it86 hehe,mmg best pun..

amri lawak kelakar said... [Reply]

@ILA HonEyBuNNy sama2.:-)

Wahidah said... [Reply]

wah nice info..thanksssss...:)

cikpia said... [Reply]

wah!!! menarik!

IYOY INSIDE said... [Reply]

sip mas bro, info yang menarik sekali.

Ekmi Rabat said... [Reply]

wow! baru tau ni.tq!

محمد حذوان بن حميدان said... [Reply]

wah..amat2 berguna..tq

Ayyunie . said... [Reply]

info yg sangat berguna , tq bro ;)

 

speed