RSS

<-----Yang Terhangat----->

Cara Mudah Letak Meta Tags di Blog


Assalamu'alaikum dan salam sejahtera. selamat datang ke tutorial cara mudah untuk letakkan meta tag di blog anda bagi kawan-kawan yang belum meletakkan meta tag di blog sendiri. Ok,sebelum tu, baca kat bawah serba sedikit mengenai meta tag ni.

Meta Tag adalah elemen atau tag dalam bahasa pemprograman HTML atau XHTML yang digunakan untuk mengaplikasikan metadata dalam suatu halaman web. Elemen meta ini harus diletakkan pada bagian “HEAD” dalam HTML tersebut. Tag meta ini dapat dipakai juga untuk menyatakan deskripsi/keterangan dari suatu halaman web dan untuk menjelaskan mengenai kata kunci (keyword) sesuatu blog..

Penggunaan meta tag ini sangat penting kepada sesebuah blog, kerana dengan adanya meta tag secara tidak langsung ia dapat menarik pengunjung ke blog anda, melalui engine carian atau search engine seperti google,yahoo,bing dan sebagainya.....

Disini saya akan berkongsi tentang bagaimana cara mudah meletakkan meta tag ini ke sebuah blog.

1. Sign in ke
blog anda..DASHBOARD>click butang DESIGN seperti Rajah di bawah

meta tag


2. Klik menu EDIT HTML...seperti Rajah di bawah

meta tag


3.Copy code dibawah

Copy dan paste code di bawah:

<meta content='DESCRIPTION HERE/PENERANGAN DISINI' name='description'/>

<meta content='KEYWORD HERE/KATA KUNCI SINI' name='description'/>

<meta content='AUTHOR HERE/PENULIS SINI' name='description'/>

-DESCRIPTION HERE/PENERANGAN DISINI:Tulis deskripsi blog anda
-KEYWORD HERE/KATA KUNCI SINI : Tulis keyword anda atau kata kunci anda[keyword sebaik-baiknya tidak melebihi 20 dan diselangi dengan comma(,)]
-AUTHOR HERE/PENULIS SINI : Tulis mengenai anda latar belakang anda


4. Apa yang anda lakukan sekarang ialah,selepas anda copy code di atas(no 3), letakkan code yang telah dicopy di bawah code <b:include data='blog' name='all-head-content'/>  pada blog anda(dibahagian edit html)
contoh lihat pada screenshot di bawah

meta tag
Klik pada gambar untuk besarkan

5. Klik SAVE TEMPLATE.
dah selesai..selamat mencuba ya..
kelab-jutawan


Kongsi

7 komen:

Run Away said... [Reply]

nice beb..

amri lawak kelakar said... [Reply]

@Run Away thanks.hehe

Ummu Uwais said... [Reply]

tq amri.. :-)

amri lawak kelakar said... [Reply]

@Ummu Uwais sama2 :-)

Terbelog said... [Reply]

nice..

Qye said... [Reply]

nice tips bro .. tapi keyword tu mcm mana eh tak berapa faham sikit

Rumah Jepara said... [Reply]

terima kasih atas informasinya...sangat bermanfaat..semangat

 

speed