RSS

<-----Yang Terhangat----->

Pengguna Prepaid Akan Dikenakan Cukai!


prepaid


Daripada ura-ura, kini sah bahawa pengguna telefon prepaid akan dikenakan cukai langsung dari kerajaan. Namun ramai yang kurang faham cukai secara langsung tue macam mana. Sebelum neh kalau kita beli kad prepaid dia akan tulis begini ;

tertakluk cukai 5% <-- sekarang tak silap 6%. Andai korang beli kad topup rm10, maka
kredit rm10 akan dimasukkan ke dalam hp korang. So macam mana mereka kira cukai neh aku pun kurang pasti. Tapi yang pasti kalau beli rm10 maka baki rm10 lah ada dalam prepaid korang. Tapi sekarang benda neh akan di letakkan ke atas setiap pengguna. Tak kira lah umur ko berapa asalkan ko beli topup maka ko kena bayar cukai. Contohnya ; kalau ko beli topup rm10 maka hanya rm9.40 je yang akan di kreditkan ke dalam account ko. Lagi 60sen lebur masuk poket kerajaan. Cukai neh tak kira usia. Dia kira pengguna prepaid. Dan ini lah yang kita namakan cukai secara langsung. Sebelum neh memang bercukai tetapi tidak secara langsung. Dan mungkin dikira secara kolektif. Bagi pandangan aku lah kan. Maybe orang yang lebih arif boleh ulas pasal neh. Tetapi sekarang cukai neh dikira secara individual. Maksudnya lebih banyak lah cukai yang mampu kerajaan collect pada masa akan datang. Dan ikut statement maxis sendiri, perkara neh telah pun dipratikkan oleh syarikat telekomunikasi yang lain. Tapi tatau lah samada dorang dah mula pratikkan ataupun masing dalam rangka untuk pratikkan. Kat bawah neh petikan berita yang disunting oleh metro. Pepaham je lah dorang mesti tak nak siar bahawa ini adalah rancangan kerajaan. Dan taknak cakap bagi jelas2. Kira macam bagi clue2 je lah. Lepas tue mesti sikit2 alih tumpuan cakap negara lain dah amalkan ia blablabla dan begitulah seterusnya. Bosan betul. Lihat bawah ; 
p/s: adoi, nak pakai walkie talkie,xleh sms lak.hehe
sumber
kelab-jutawan


Kongsi

0 komen:

 

speed