RSS

<-----Yang Terhangat----->

Apakah Benda atau Perkara Paling Pantas?


Assalamu'alaikum dan salam sejahtera, jom kita baca lawak Apakah Benda atau Perkara Paling Pantas. Mungkin ada antara kita yang telah baca sebelum ni, tapi bagi yang belum baca, enjoy ye :-)

Seorang CEO ingin mencari eksekutif baru dalam syarikatnya. Dari beribu permohonan, hanya empat yang betul-betul menarik perhatiannya.

Bagaimanapun beliau tidak dapat memilih antara keempat-empat orang calon tersebut, lantas memanggil kesemuanya untuk ditemuduga (beliau tidak sekaya Donald Trump untuk menganjurkan temuduga seperti The Apprentice).
Setelah keempat-empat calon berada di hadapan beliau, CEO tadi pun mula berkata
“Saya ada satu soalan yang mungkin memberi jawapan berbeza, calon yang memberikan jawapan terbaik akan diterima untuk bekerja di sini ”
“Soalannya adalah apakah perkara atau benda yang paling pantas sekali?” tanya CEO tersebut.

Calon pertama berkata ” FIKIRAN , kerana kadang ianya datang sendiri tanpa kita sedari”
“Bagus , satu jawapan yang baik ” kata CEO tadi. ” Kamu pula ? “tanyanya kepada calon kedua.
“KELIP MATA , kerana tanpa kita sedari , sebelum sempat kita buat apa pun, mata kita dah berkelip ” jawab calon kedua.
“Satu jawapan yang sangat baik , lagipun perumpamaan melayu pun ada sebut SEKELIP MATA melambangkan kepantasan ” kata CEO itu.
” Bagaimana kamu pula?” tanya CEO kepada calon ketiga.
“Kalau kita tengok, lampu KLCC dihidupkan dengan pantas walaupun bangunan tu tinggi. Jadi saya rasa MENGHIDUPKAN LAMPU adalah paling pantas” jawab calon ketiga.
“Jawapan yang terhebat setakat ni. Bagaimana pula dengan kamu?” CEO terus mengusulkan soalan kepada calon keempat dengan merasakan calon ketiga hampir pasti menjadi eksekutif baru di syarikatnya dengan jawapan yang sangat bagus sebentar tadi.
” Setelah diteliti jawapan calon-calon sebelum saya ni tadi, saya rasa perkara yang paling pantas sekali adalah CIRIT-BIRIT ” jawab calon keempat dengan yakin sekali.
“Haaa…? CIRIT-BIRIT ? Kamu ni tak serius langsung, macam mana kamu boleh mintak kerja dengan syarikat saya ni ?” CEO terkejut dengan jawapan calon keempat tadi.
“Begini tuan, malam kelmarin saya terjaga di tengah malam dengan rasa sakit perut yang amat sangat. Belum sempat saya FIKIR , KELIP MATA atau MENGHIDUPKAN LAMPU, benda tu dah terkeluar dah”

Jadi, calon ke-4 telah diterima menjadi eksekutif baru syarikat berkenaan.


Meletup!!! Software Autoblog Samurai untuk Blog Clickbank,Adsense, Amazon atau apa-apa blog English!!!

Habis Madu Sepah Dibuang

Lawak Cara Isi Borang Kerja Kosong


Kalau kawan-kawan dah takde kerja,bolehla bagi teka-teki Apakah Benda atau Perkara Paling Pantas ni kat kawan-kawan yang lain kan.hehe
kelab-jutawan


Kongsi

3 komen:

mamaNoriz said... [Reply]

hahaha hampeh tul!

amri lawak kelakar said... [Reply]

@mamaNoriz hehe tula,sng2 je dpt jadi CEO lak tu.haha

androsimar said... [Reply]

hahha, jawaban yang pintar dan kreatif, hehe,,

 

speed